Sunday, 17 July 2011

gaduh ngn cikgu pasal blazer...

bismillah...
ni de lah pergaduhan yg besr dlm idup i dgn seorng guru pengawas..n ni kisah benar la..kengan buruk kre nye...

kisah nye bermula begini...jeng3x~~~~

masa sk mengah dlu i ni pegawas sk,,pastu nek pangkat jd ajk pengawas...pergaduhan ni jd msa i form 5..msa tinggal beberapa bulan lg spm lebh kurg mcm tu la guru pengwas ktrg suruh ktrg bli blazer(kot pengawas tu) dalam rm80..xkisah la even mak i xbg tp my father bg so bli jgk la cos klu ikutkn releven mmg xreleven la nk bli blazer pakai tuk 3bln then xgne lg,,mmg siot jgk la kn...ok da bli settle

then wajib kn g kem pengawas kat genting or cameran masa tu dalam rm200 jgk la...sure2 la mak i xbg..da la masa tu i slalu gler g kem krs pastu blik tu nk g kem pengawas plak kne byr mahal plak tu...bermasam muka jgk la ngn mak coz mak xbg...cikgu tu suruh wat surat tunjuk sebb npe xblh g kem tu plak..leceh btol tp i xwat pun,,lantaklah,,,reason kem tu nk tingkatkn prestasi pengawas..ermmm...the prob is pas blik cam tu jgk smue pengawas i tgk same je,xde prubahan pun,,langsung xde..smue sekadar bju je pengawas tindakkn malaz nk ckp la...setakat pakai blazer tuk naikkn imej pengawas xde faedah la lin la sikap pengawas tu dpt dubah kpd lbh baik...

pastu timbul plak kes yg pengawas form 5 tunjuk belang xnk pakai blazer cos cikgu tu wajibkn pakai blazer..padahal ktrg nk pkai blazer tu tgjwb sendri la..tp setiap perhimpunan hr isnin mmg smue pkai termasuk la i jus pas msuk claz xpkai da la..g tugas masa rehat pun xpkai da la...

cikgu tu xpuas ht sbb tu,,die nk ktrg pakai oll the time..mmg wtf la...sk da la sk biasa blik darjah pun gne kipas..klu de aircon sdp gak la nk pkai slalu..ni dgn keadaan kl yg panas pastu nk wajib pakai stiap kali kuar class..angin btol..so most bdk form5 tak ikut arahan die la juz budak form6 yg ikut coz cikgu rapat ngn budak form 6...

pastu pengawas form 5 ngn pengawas form 6 wat meeting pasal blazer ni la...penolong ketua pengawas girl tu pun ckp kat ktrg die kne marah coz ktrg xpakai blazer,,so smue org d minta luahkn ketidak puas hatian msg2..i ckp klu cikgu tu xpuas hati bik sound direct je kat sape yg xpakai wat pe nk marah die..i xpkai pun sbb rasa xperlu lgpun biasanye pengawas form5 akn direhatkn tuk spm...tp hr isnin ktrg pakai la wajib time perhimpunan..pastu i sound gak ketua pengawas coz kate nk wat meeting kul 3 tp ble ktrg dtg die xde cos kul 3 tu die tlg masukkn hadiah tuk hr guru..mmg bengong...lame ktrg tggu...

ha ni saat bermulanyer~~~

masa dalam claz fizik ketua pengawas dtg..minta izin masuk ngn cikgu fizik ktrg...then die bg satu surat kat i...i relax i bka surat tu..duummm...surat kesalahan pengawas...1)kesalahan krn xpakai blazer...(oooyeahhh)
2)kesalahn kerana xjlnkn tugas tulis buku rekod...

i mengaku mmg i xpernh tulis pun ape2 dlm buku rekod tu..masa tu i penolong ajk kantin..so masa rehat i sepatutnye kne g ambik buku tu kat bilik guru kat meja cikgu pengaws tu then pas rehat kne pulang blik...
da lme i jadi ajk tu i bru tau coz tnye kwn i..seblum ni xde sape pun bgtau...even masa da tau pun i xnampk pe relevennye buku tu...siap nk ambik nk pulang xde keje i nk wat...bik i direct g kantin tgk keadaan kantin masa tu...dengan pengawas most yg lembik2 nk tegur kesalahan org pun malu2 n takut2 bik i duk c2..bkn pe bdk2 ni tau i garang so pas mkn sure dorg pandai kemas termasuk la student india yg bdn besar2..klu i xde dorg akn biar je bkas dorg mkn...

that statenment bkn nk bangga but that is kenyataan..org garang n tegas mcm i ni org takut kot...heheheheh...poyoo2x...

oleh krn surat tu i nekad nk letak jwtan as ajk pengawas cos i seriusly xde msa nk g ambik n pulang bku tu,,no point..mlm tu i bka buku contoh karang i wat la karangan rasmi perletakkn jwtn i sbg ajk pgawas ambik sampul surat abah i then pg tu g letak atas meja cikgu pegawas tu...lme jgk xde respon dr cikgu tu rupenye die de tugas luar...

tidak lame kemudian~~~~~

msa perhimpunan masa tu nama i kne panggil cos 1 of the pengawas teacher nk jumpe..i da agak ni bout surat letak jwtn tu..ble jumpe je die trus sound nape pkai bju pangawas lg,,tersentak jgk la i ni...da la salam xde,,senyum pun xde..mmg xde budi bahasa cikgu ni,,tunjukkn sikap xprofesional lg kurg ajar...tp masa tu cool lg,,i pun blaz "sya letak jwatan sbgai ajk je bkn pangawas" sambil wat muka...die xtrima...pe tah die ckp i pun da xingt lgpun mmg xgne rasanye nk dgr ckp org yg g umrah tp xde bahasa...i dgn darah remaja mmg baran ckp i akan jumpe ketua guru pangawas tu tuk bincg tp bkn die..cos i anta surat kat ketua guru pgawas bkn die...

masa tu i tnye guru pjk i yg ex-guru pengwas pasal guru pengawas tu n ble die blik,,masa tu cikgu yg hilg kewarasan tu masih membebel mrh i..xde adat la,,xbwk berbincg dlu la...pastu cikgu pjk i bgtau then i trus blar mmg wat bodo je ngn cikgu membebel tu,,,otw i nk ke klas tu i dgr cikgu tu ckp,,"tgk kurg ajar bdk tu"...die ckp kat cikgu pj i la tu...tp pas kejadian tu cikgu pj i still ok lg ngn i...sik bik la die da kenal i dlu cm ne...

perang mmg da bermula...tp sbgai plajar masa tu still lg respect la cikgu wlupun tahap respect tu da senipis kulit bawang..

oooooooooooooooooeeeeeeeeeeeeuuuuuuuuuuuu.....(rehat dlu)

pas cikgu yg d maksudkn blik,,,secara kebetulan kelas agama xde coz ustazah xde so i ambik kesempatan tu g jumpe cikgu tu kat blik guru..ade cikgu tu..i dtg kat die...n die said ye ape masalhnye...i bgtau la...die dgr...pastu die coment...die kata i de wujud kn persatuan yg bangkang pemakaian blazer...surely mmg wtf la...ble masa plak ktrg berhimpunan..x blh blar lg die kate i yg hasut semue budak form5 xyah pkai blazer...mmg panas la...

wlupun i ni jht la kn tp xpernh la nk persatuan xpakai blazer bik wat persatuan buln sabit merah ke ade gak untungnyee..mmg bodo agaknye cikgu tu.....oleh krn xnk gaduh lg mcm ngn cikgu yg sorg lg tu..i said "sya xde nk hasut org xpakai blazer ke ape,,tu smue hak individu,,tgjungjwb dorg...klu sya xpkai tu tgjwb sya la...yg lin xde kne mengena ngn sya"...lgpun mmg xde persatuan bodo mcm tu dlm dunia ni...

then persetujuan dcapai i xkn jd ajk lg tp but if pasni i xpakai blazer tandanye i letak jwtn as pangawas trus..

esoknye otw g sk i tertinggl blazer...so dlm hati mmg da xde rezki lg jd pengawas...i pun malaz nk g ambik blazer i...da nyampah nk jd pengawas...so letak jwtn jela...bju putih nk pakai pun de..xde mslhnye...lgpun pe specialnye jd pangawas...xde..

pas perhimpunan smue pengawas girl cikgu tu suruh berkumpul...then die tegur pasal kes blazer ni..then die umum yg i letak jwtn ( sblm ni da janji klu xpkai maknenye i ltk jwtn )..i said thank you sambil senyum then blar blik clas ngn gembiranye...sok g sk i pakai bju putih...tp kasut hitam lg,,mak xbli lg masa tu tp ble mak da ble i akn pakai jgk kasut hitam coz smart lg pakai kasut hitam ngn bju putih...i da mintak izin kat guru pengawas laki,,sik bik die ok sempoi siap xbg letak jwtn suruh fikir soal sijil bgai la...

ekoran i letak jwtn kwn i pun ramai la nk letak jwtn jgk coz masing2 xpuas hati kn..i bg surat letak jwtn pun senyp2 je,sape pun xtau..tp surat kwn i tu xditerima coz cikgu tu ckp mesti i yg suruh dorg...die said klu nk letak jwtn jgk die akan umumkn name kat perhimpunan..
i xsangka buruk btol prangai cikgu tu..sik bik kwn clas i bgtau,,cite kat i blik klu tak i tak tau yg cikgu ni prangai mmg mcm nates...

kemuncak kejahatan cikgu ni pas lebih seminngu i hidup gembira as student biasa...die umum name i kat perhimpunan said i dlucutkn jawatan n sebarg urusan lepas ni i tak terlibat...what the hell...mmg cri maut cikgu ni sengaja nk malukn i...mmg kurg ajar...rasa nk tampar je mulot kurg ajar die tu...tp i xwat pun..cos sakit hati sgt  yg xterluah sakitnye i ngis je kat dtaran terbuka kwn i suruh i sabar je,,i said mane blh sabar...pastu i g blik cikgu kh yg i rapat i ngis kat c2...ingt nk ngadu tp cikgu tu xde plak...

da puas ngis i blik clas,,masa tu kne g makmal bio,,kwn2 da xbrani tegur da...makmal tu dekat ngn blik guru..i tgk je blik guru i rasa nk g serang cikgu tu kat blik guru...ngn sakit hati n tangisan yg masih berbaki i blik clas ambik beg n nk blik...masa i otw blik tu kwn pujuk jgk tp i da xblh tahan sakit hati i jln gak blik daripada i serang cikgu tu plak...kat kantin jumpe cikgu disiplin lelaki yg xbg i benti tu...die panggil i berkali2..i wat bodo je...masa tu xheran da cikgu tu garg ke i xpeduli janji i nk blik...

sampai je rumah i trus msuk blik tutup pintu kuat2...mak i pun risau npe nye kn blik2 ngis2 bru kul 10pg plak tu..da mcm mgsa rogol agaknye....mak i ketuk2 pintu..mak ni kacau la...i bka pintu i ckp cikgu tu bodoh...pas2 i tutup pintu blik...da ok siap tido smue i ckp ngn mak jgn bgatu abah...best gak masa tu blik awal,,tido plak tu...yeahhh...sedih padahal...

sok nye g school kul 8 kot...relax je...guru clas yg disygi n baik hati pun dtg jumpe i suruh sabar...i cite la kat die,rasa bersalh jgk de kurg ajar tp i da minta maaf..guru clas i ckp da xpayah nk mintak maaf kat cikgu tu lg...lupekn cikgu tu..spm nk dekat..i sedih lg masa tu ngis la sambil plok cikgu tu...sik bik de cikgu yg memahami n baik hati mcm ni...seng hati i...thanz cikgu n lovvveeeeeeee uuu so muchhhhh...muahhhhh

then penolong kanan sk pun jumpe i mintak maaf n said sabar n segala nasihat2 lg la then i said thz n plok cikgu tu n ngis lg,cikgu tlg lap air mata i..baikkn...sblum ni i kne g pejabat tp i da malaz nk panjg2 cite jumpe pengetua bgai da mcm kes bsr sgt plak that why cikgu penolg kanan tu dtg kat claz jumpe i...kwn i yg nk benti xdpt tu g jumpe pengetua jgk...tp i da malaz nk jd pengawas da...lgpun nk lpekn so mlaz nk jumpe2 ni...lg2 t nk kne jumpe cikgu pengawas tu mmg blh bwk gado la...kwn2 pun said takziah jgk..hahahaha...mcm pe je...

sampai c2 jela...pastu sepanjg i g sk i xjumpe n xterserempak pun ngn 2org cikgu yg menyakitkan hati tu...sik bik la...klu jumpe mmg i da sepak mulot die...cewahhh,,mcm brani je...

then sejak hr tu i slalu g sk lewat...kul 8 kdg2 x g lg...kul 9 pun de..kul 10 pun de..kdg2 da siap tp tgk malaysia hr ni dlu...kdg2 saing ikut abah i g keje dlm kul 8.30am g2...lantaklah...lgpun xde sape marah pun...so sampai spm jadual msuk sk i da brubah..bkn kul 7.10 am lg...best kn...

tp cite ni xbis camtu je,,cikgu ni g plak dakwah kat claz yg die ngajar kata i pengawas yg xwat keje...ko g la tnye cikgu or sape je kat sk tu i ni jd pengawas mcm ne...sape yg brani tegur budak form6 yg wat bising kat msa perhimpunan sape yg pengawas lin mintak tlg ble dorg xdpt handle keadaan..tnye org kantin tu kantin ok ke x stiap hr i jga...to that cikgu..tlg la behave,,umo da mcm tu prangai mcm siot je...

then de plak gossip yg kata i kne pecat cos i sepak cikgu tu...huh power btol i ni kn...tp tu sekadar gossip je...kewarasan i xhilg lg tuk wat mcm tu...tp andai la bkn gossip bgus jgk kn...huhuuu....

tu je la kengan yg i ingt sampai skrg...rahsia kejadian ni yg i suruh mak i simpan drpd abah i terbongkar jgk..masa i blik matrik cuti sem 2 xsilap tetiba masa mkn abah i tnye nape xbgtau gado ngn cikgu..i said da lme da...pullstop...pe yg terjadi ni de pengajaran kat dri i...renung2kn lah n slamat beramal... =p

8 comments:

  1. alamak.. mmg sadis betul la..
    tinggi betul kesabaran awk ye..

    ReplyDelete
  2. wah sye sbg prefect baru utk skola sye, first time rse bruntung sbb blazer skola sediekan klau tak dpt beli, klau prefect buat salah cikgu tambah kat markah kesalahan je. First time tugasan, rse mcm malang gila jd prefect. ckgu kelas sye pun ckp, kite jd prefect utk mmbantu bukannye jadi kuli. sbb ckgu prefect ktorg mmg tegas, smua keje ktorg yg buat. tp tak seteruk ckgu jahat kat skola akak ni la. haha. peraturan ktorg pun lebih kurg sme mcm peraturan skola akaq, prefect kne pkai blazer sentiase kecuali dlm kelas n luar sekolah. prefect skolah ktorg kire prefect terbaik dlm negeri sembilan sbb tak byk masalah sngad. ape cikgu suruh, buat je, bdk2 pun tak berani nk lwn prefect. hihi. nme pun skolah cluster. btw, bngge la dgn akaq sbb boleh setabah tu :) kalau sye, pindah sekolah terus kot. haha.

    ReplyDelete
  3. tq smue..tabah pun ngis jgk yg..akak bkn xsetuju bout blazer tu tp reason coz nk naikkn taraf pengawas...pengawas sk akak da xbgus mane..bdk2 pun xtakut...dorg yg tkut ngn bdk2..adohai..btl la..lgpun akak rasa cikgu tu mmg prob mental coz sebelum ni die mrah ketua pengawas coz wat hr guru truk padahal hr guru tu pling best,so akibat xpuas hatu jgk abg tu pun letak jwtan..

    ReplyDelete
  4. overall thanz sgt sudi bce my sad story...hehheee..tq..t i feed back u oll k..

    ReplyDelete
  5. ish3...so touching story....
    cian awak ni...mmg x patut cikgu tu wat mcm tu...mmg x profesional lgsg...xpo, tiap yg berlaku ada hikmahnye k

    ReplyDelete
  6. tq cik sue... =)...tp kte kne still hormat seorg guru...peace...

    ReplyDelete